Selecteer uw taal / Sélectionnez votre langue
Nederlands
Havenhuis Antwerpen

Havenhuis Antwerpen

Referentieproject

Brandveilige rotswol isolatie voor Havenhuis Antwerpen

Onlangs werd het Havenhuis Antwerpen geopend voor het grote publiek. Bij het bijzonder ontwerp van Zaha Hadid Architects stond brandveiligheid hoog op de prioriteitenlijst. Het bootvormige platte dak van het gebouw moest bovendien thermisch en akoestisch zeer goed worden geïsoleerd. De keuze voor ROCKWOOL® rotswol isolatie was daarmee snel gemaakt.

“Naast de brandveiligheid en de goede thermische isolatie pleitte ook de akoestische isolatie sterk in het voordeel van ROCKWOOL isolatie, omdat er heel wat luidruchtige technische installaties op het dak komen te staan”, aldus Ir. Arch. Gert Biebauw, projectleider van Bureau Bouwtechniek. “Daarnaast lieten de afschotplaten ons toe om de gewenste dakhelling te realiseren. Het feit dat ROCKWOOL een zeer gedetailleerd afschotplan voor ons kon uitwerken was daarbij mooi meegenomen.”

Complexe dakvorm
Projectleider Simon Roelants van Zolderse Dakprojecten (ZDP) bevestigt dat de hulp van de Legplanservice geen overbodige luxe was. “Het dak heeft een bijzondere vorm: een soort van vervormde trapezium met veel hoeken en kantjes. Dat had zijn gevolgen voor de dakopbouw en het isolatiepakket. Door de grillige dakvorm was de noklijn zowel onrecht in grondplan als variabel in hoogte, met 10 cm en 21 cm als extremen. Kortom, het isolatiepakket was één grote legpuzzel. Het afschotplan van ROCKWOOL bood ons zowel vroegtijdig inzicht in de bouwkundige consequenties als een compleet werkplan en een goede basis voor de calculatie. Ondanks de complexiteit van de dakvorm verliep de plaatsing zeer vlot en probleemloos.”

Isolatie van de staalconstructie
Behalve het dak werd ook de staalconstructie geïsoleerd met brandveilige ROCKWOOL isolatie. Omdat staalconstructies bij een brand zeer snel – in minder dan 10 à 15 minuten – kunnen verzwakken, is het belangrijk deze te beschermen met een brandwerend isolatiemateriaal. Speciaal voor deze toepassing ontwikkelde ROCKWOOL Conlit Steelprotect Board: een lichtgewicht, brandwerende isolatieplaat die uitstekende prestaties biedt in een range van 30 t/m 180 minuten. De plaat is eenvoudig te verwerken, waterafstotend – wat gunstig is bij de montage in een open bouwsituatie – en net als andere rotswol producten volledig recycleerbaar.

Technische ondersteuning
Ook bij het isoleren van de staalconstructie bood ROCKWOOL de gewenste technische ondersteuning, onder meer door persoonlijke instructie en training. Waar bij bepaalde knooppunten geen standaard montage mogelijk was, konden detailtekeningen worden opgestuurd naar de betrokken Technical Engineer van ROCKWOOL. Ook kregen de monteurs op de werf beschikking over een lasapparaat om de platen te monteren tegen de staalconstructie. Technical Engineer Pascal van den Heuvel van ROCKWOOL: “Wij ondersteunen van A tot Z. We zijn actief tot op de bouwplaats en ondersteunen met veel praktische informatie over de technische en functionele eigenschappen en verwerking van ons product.”

 

Het Havenhuis Antwerpen in bouwfase Het Havenhuis Antwerpen in bouwfase
Back