Selecteer uw taal / Sélectionnez votre langue
Nederlands

Duurzame school laat niets aan toeval over

Medio 2016 opende Basisschool Les Trèfles in Anderlecht haar deuren. Het schoolgebouw is een bijzondere combinatie van een pedagogisch concept, een duurzaam en ecologisch gebouw en een fraaie architectuur. Niet voor niets werd het ontwerp van architectenbureau Árter uit Brussel geselecteerd voor de projectoproep ‘Voorbeeldgebouwen 2012’, van overheidsdienst Leefmilieu Brussel-BIM. De ronde gevels van het gebouw werden geïsoleerd met ROCKWOOL gevelisolatie en afgewerkt met Rockpanel gevelbekleding. Plafondstrips van Rockfon dragen bij aan het akoestisch comfort in de school.

De school voor 750 kinderen van 4 tot 12 jaar, bestaat uit vier deels overlappende cirkels en een naastgelegen gymzaal. De drie grootste cirkels hebben in de 'schil' lokalen en in een open kern beschutte ronde speelplaatsen. In de kleinste, hogere cirkel zijn de entree, technische ruimten en een conciërgewoning. Brede loopbruggen verbinden de gebouwen. Árter baseerde de bijzondere vorm van de school op de naam van de wijk Les Trèfles (De Klavers), maar vooral op studies van de Japanse professor Mitsuru Senda. “Hij toonde aan dat ronde speelruimten tot 20% meer spontane beweging uitlokken”, vertelt architect Patrick Vonck. “Daarenboven hebben cirkels voor eenzelfde oppervlakte 20% minder gevel. Hierdoor kon ik de klassieke schoolopbouw, met ingesloten gang, letterlijk openbreken en die circulatie gebruiken als extra speelruimte.”

Duurzaam en verantwoord concept
Met een energiegebruik van slechts 12kWh/mper jaar werd het een vrijwel passief gebouw. Om dit te bereiken, werd gebruik gemaakt van verschillende technieken, zoals warmteterugwinning, natuurlijk licht, vierdubbele beglazing met een ingebouwd zonweringsysteem, groene daken en hergebruik van regenwater. De materiaalkeuze werd bepaald op basis van de milieubelasting van een product gedurende de hele levenscyclus. Mede om deze reden werd gekozen voor Rockfon plafondpanelen in de lokalen en ROCKWOOL RockFit isolatie in de gevels. Voor de gevelbekleding koos Vonck voor Rockpanel Chameleon platen, Rockpanel Natural en Colours.

"Het is de ideale combinatie van het cyclische programma,
het duurzaamheidsconcept en de materialisering."

Brandveiligheid
Het behoeft weinig toelichting dat veiligheid bij het ontwerp van een basisschool voorop staat. Aangezien de gevel vaak bepalend is voor de omvang van een brand, nam Árter het zekere voor het onzekere en koos voor onbrandbare rotswol gevelisolatie van ROCKWOOL. Door het toepassen van onbrandbare isolatie (A1) kan een ongewenste brandreactie van de gevel worden voorkomen. De toegepaste RockFit isolatieplaten zijn ingedeeld in EUROCLASS A1 volgens EN 13501-1. Het isolatiemateriaal is perfect bestand tegen vuur en verdraagt temperaturen tot boven de 1000 °C. ROCKWOOL rotswol heeft een verwaarloosbare verbrandingswaarde, zodat het de brandreactieklasse van het gevelelement niet nadelig beïnvloedt. Bovendien draagt het isolatiemateriaal niet of nauwelijks bij aan rookontwikkeling, dus ook niet aan een mogelijke snelle uitbreiding van de brand door plotselinge ontbranding van nog niet verbrande rookgassen.

Verrassend effect
De Rockpanel gevelbekleding is verlijmd toegepast vanuit esthetisch oogpunt. “Ik was blij verrast dat ik door het meekleuren met de zonnestand het ‘cyclische’ van de school kon versterken en tegelijk de BREEAM A+ rating kon krijgen”, aldus Vonck. “Tegelijk moet de opbouw van de gevel van ultra-laag-energetische gebouwen zorgvuldig gedetailleerd worden. Daarom is het voor architect en aannemer belangrijk om te kunnen steunen op firma’s die de nodige testen, analyses, referenties en 

 
werfbegeleiding kunnen garanderen.” De panelen versterken volgens Vonck ook de architectuur van het gebouw. “Ze zijn voorzien van een kristallaag die, afhankelijk van het perspectief en het zonlicht, een verrassend effect heeft op de kleurbeleving. De verkleuring van de panelen past wonderwel met de seizoensveranderingen in de moestuinen rondom de cirkels.” Het materiaal is door de topafwerking , flexibiliteit en de ongevoeligheid voor weersomstandigheden of vocht bovendien ideaal als informatiedrager. Na bijvoorbeeld het graveren van tekst is geen speciale behandeling nodig, ook niet voor de zichtbare basisplaat. “De met kristal gecoate panelen lieten zelfs een creatief gebruik toe, door er simpelweg letters in te frezen”, vertelt Vonck. Ook Thierry Laroy van hoofdaannemer CFE Brabant noemt de eenvoudige verwerking een belangrijk punt. “Ik had geen ervaring met de panelen, maar de installatie was geen probleem.”

Voorbeeldgebouw
Het resultaat is een prachtig duurzaam, veilig en kindvriendelijk complex. Vonck kreeg echter al voor de oplevering veel positieve reacties. “Ook het lokale bestuur en andere schooldirecties zijn enthousiast. Er is ruime persbelangstelling en buurtbewoners verwonderen zich over de magische kleurwisselingen. Persoonlijk voel ik het als een zeer geslaagd project. Het is de ideale combinatie van het cyclische programma, het duurzaamheidsconcept en de materialisering. Deze aspecten versterken elkaar.”

Contact

Heeft u vragen? Wilt u meer weten over deze referentiecase of onze producten? Heeft u behoefte aan technisch advies? Onze collega's van Curstomer Service helpen u graag verder!
Back