Selecteer uw taal / Sélectionnez votre langue
Nederlands

ROCKWOOL isolatie voor sporthal Genk

Op het terrein van het Genkse sportcentrum wordt een dubbele hal met een oppervlakte van 4.800 m² gebouwd. BEL! Architecten en NEY & Partners tekenden voor het speciale ontwerp dat bestaat uit drie paraboolgewelven waarin vorm, stabiliteit, akoestiek en lichtbeheersing worden opgelost. ROCKWOOL Caproxx Energy isolatie van 60 mm dik, in drie lagen geplaatst, voor het gebogen dak van de sporthal was een weloverwogen keuze.

Vermits het bestaande stedelijk sportcentrum een beschermd gebouw is, wou opdrachtgever Stad Genk de nieuwe sporthal een even sterke uitstraling geven. Het gebouw, met zijn 18 meter even hoog als het dak van het zwembad ernaast, wordt een dubbele sporthal met centraal er tussenin de inkomhal, met cafetaria en kleedruimtes.

Isolatie gebogen dak niet evident
John Pipeleers, projectarchitect van Bureau Bouwtechniek uit Antwerpen: “Het ontwerp stelde een aantal specifieke eisen op vlak van akoestiek, thermische weerstand, manipulatie en vormvastheid, uitvoeringsmethode, drukvastheid en kostprijs aan de dakisolatie. Tijdens het vooronderzoek werden verschillende isolatiematerialen aan deze eisen getoetst. Zowel als op zichzelf staand materiaal, als in combinatie met andere isolatiematerialen. In de gesprekken met de fabrikanten werden de limieten van de verschillende producten onderzocht. Daarbij werden ook enkele mock-ups gebouwd om het geheel te visualiseren en beoordelen. Uiteindelijk viel de keuze op de plaatsing van een 3-laagse opbouw van minerale vezelplaten met een dikte van 60 mm op de Steeldeck laag van het gebogen dak. Voor de betonnen zijwand werd gekozen voor een 4-laagse opbouw, uit drie minerale vezelplaten met een dikte van 60 mm en 1 laag geëxtrudeerd polystyreen van 100 mm.”

Brandveilig en akoestisch comfort
Op het gebogen dak werd om en bij de 18.000 m² Caproxx Energy van 60 mm dik, in 3 lagen, geplaatst, en mechanisch bevestigd. Deze ROCKWOOL rotswol isolatie voor gebogen (en platte) daken is brandveilig, duurzaam en biedt akoestisch comfort. Daarnaast werd er ook zo’n 6.500 m² vliesgevelisolatie van ROCKWOOL toegepast. Account Manager Peter De Zutter van ROCKWOOL BELUX legt uit: “De keuze voor onze dakisolatie heeft onder meer te maken met de akoestiek en brandveiligheid in deze sportzaal. ROCKWOOL rotswol isolatie zorgt voor een betere akoestiek in de ruimte en vermindert het nagalmen. Bovendien is dit materiaal, anders dan bijvoorbeeld pir, buigzaam en dus zeer geschikt voor de isolatie van gebogen daken.” Bij mechanische bevestiging wordt de bovenste isolatieplaat steeds met minstens 4 schroeven geplaatst, één op ongeveer 100 mm van elk hoekpunt. Dit in tegenstelling tot de verlijmingstechniek, waarbij de platen gedurende langere tijd op hun plaats gehouden moeten worden om een goede hechting te garanderen. De isolatiewerkzaamheden in de nieuwe Sporthal Genk werden uitgevoerd door de firma Tectum uit Genk, een bedrijf gespecialiseerd in waterdichting.

Meer informatie

Alle ROCKWOOL dakisolatiematerialen zijn brandveilig, hebben uitstekende geluidsisolerende eigenschappen, zijn duurzaam en hebben een zeer lange levensduur.
Platdak brochure
Platdak brochure

Platdak brochure

In de brochure 'Dakisolatie voor platte daken en metalen gevels' leest u alles over de voordelen van ROCKWOOL rotswol voor deze specifieke toepassingen. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verzoeken wij u om een formulier in te vullen.
In de brochure 'Dakisolatie voor platte daken en metalen gevels' leest u alles over de voordelen van ROCKWOOL rotswol voor deze specifieke toepassingen. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verzoeken wij u om een formulier in te vullen.
Download de brochure

Contact

Heeft u vragen? Wilt u meer weten over deze referentiecase of onze producten? Heeft u behoefte aan technisch advies? Onze collega's van Curstomer Service helpen u graag verder!
Back