Wat gebeurt er bij brand?

Hoe ontstaat brand en wat gebeurt er precies als er brand is ontstaan?

RockWorld imagery, match, fire,

Allereerst is het belangrijk om te weten dat elke brand uit 3 elementen bestaat:

  1. een ontstekingsbron 
  2. brandbare materialen
  3. zuurstof
Hoe lang blijft vuur branden?

Een vuur blijft branden totdat het actief wordt geblust of totdat de brandbare stoffen of zuurstof op zijn. Wordt het vuur niet geblust en dooft het ook niet op een andere manier uit, dan vindt er op een gegeven moment brandoverslag plaats. Brandoverslag houdt in dat een vuur zich plotseling en zeer snel uitbreidt van een klein, lokaal brandje tot een kamervullende brand. Dit kan gebeuren in enkele seconden. 

Wanneer vindt er brandoverslag plaats?

Het is afhankelijk van de materialen in de directe omgeving of een kleine brand zich plotseling uitbreidt tot een kamervullende brand. Hoe reageren deze materialen op een beginnende brand? Tegenwoordig bevatten onze meubels grote hoeveelheden kunststof en andere kunststofvezels. Kunststof is goed voor een aanzienlijke hoeveelheid brandstof. Dit betekent in de realiteit dat een brand zich vaak 5 tot 10 keer zo snel ontwikkelt in een woonkamer met moderne meubels in vergelijking met een woonkamer uit de jaren 501

Brandbare materialen en zuurstof

Een vuur blijft branden zolang er brandbare materialen en/of zuurstof aanwezig zijn. Zodra de brandoverslag optreedt, begint het vuur alle brandbare materialen in de kamer te verteren waardoor een zuurstoftekort ontstaat. De hitte is intens en zelfs brandbare bouwmaterialen aan de binnenkant van het gebouw kunnen de brand voeden. De vlammen gaan op zoek naar meer zuurstof, waardoor de brand zal uitbreiden via open deuren en ramen. Ook kunnen de vlammen door ramen naar buiten breken om verse zuurstof te halen. Onderweg door het gebouw voeden zij zich met nieuwe brandbare materialen. De brand houdt pas op zodra deze actief is geblust of als alle brandbare materialen op zijn. Gebouwen, gevels en daken met brandbare materialen bieden dus extra voeding aan het vuur.  

1 Bron: IVF

Brand vertragen met ROCKWOOL isolatie

Brandwerende bouw- en isolatiematerialen werken brandvertragend. ROCKWOOL isolatie bestaat uit rotswol, wat onbrandbaar is en temperaturen tot wel 1.000 °C kan verdragen. Brandwerendheid realiseer je met behulp van onbrandbare ROCKWOOL rotswol isolatie.