Dak met vaste keperafstanden

Voor het isoleren van een dak met vaste keperafstanden raden we ROCKWOOL Rockroof Sidefix of Rockroof Sidefix Base aan. Deze rotswol dakisolatie heeft een speciale dampremmende en luchtdichte laag ter bescherming van de dakconstructie. Hierdoor plaats je isolatie en dampscherm in één.

Rockroof Sidefix

Rockroof Sidefix Base

RockRoof Sidefix, GBI, packshot

Dak met variabele keperafstanden

Voor het isoleren van een dak waar de balken niet allemaal even ver van elkaar af zitten, adviseren wij een isolatiemateriaal geschikt voor daken met variabele balkafstanden. ROCKWOOL biedt hiervoor twee geschikte producten: Rockroof Flexi en Rockroof Delta.

Rockroof Flexi

Rockroof Delta

RockRoof Flexi (Plus), productfoto, hellend dak, dakisolatie

Veelgestelde vragen

Doe-het-zelf

Wat is een sporenspantendak?

Bij een sporenspantendak lopen de houten sporen (spantbenen) van de nok tot de dakvoet, waarbij de horizontale en verticale krachten uit de kapconstructie worden opgevangen door de steunpunten op de vloer of muurplaat en nok of nok-knooppunt. 

Wat is een gordingendak?

Bij een gordingendak lopen de houten balken van zijmuur naar zijmuur; dus van links naar rechts (horizontaal). Daarop wordt het dakbeschot geplaatst.

Wat is het dakbeschot?

Het dakbeschot zijn planken of platen die het dak dicht maken en zo de ondergrond vormen voor de dakbedekking.

Wat is het verschil tussen beklede en onbeklede isolatiedekens?

Zowel de Rockroof Sidefix als de Rockroof Sidefix Base hebben een dampremmende aluminiumfolie aan de voorzijde. 

Heb ik RockTect Centitop dampremmende en luchtdichte folie nodig bij het isoleren van het hellend dak?

Het is afhankelijk van het product en de toepassing of het nodig is om RockTect Centitop luchtdichte en dampremmende folie aan te brengen. Bij een traditioneel hellend dak met dampopen dakbeschot, hoeft bij toepassing van de Rockroof Sidefix of Rockroof Sidefix Base geen dampremmende folie toegepast te worden. De aluminiumfolie op de isolatie werkt dan als dampremmer. Bij toepassing van Rockroof Flexi (Plus) dien de RockTect Centitop wel te worden toegepast.

Welke isolatiedikte kan ik het beste gebruiken?

Via het schuine dak verdwijnt circa 30% van de warmte. Hoe dikker het isolatiemateriaal, des te beter het isolatieresultaat en hoe meer energie je bespaart. Kijk wel even goed of je voldoende ruimte heeft voor een bepaalde dikte isolatiemateriaal en naar de eventuele subsidievoorwaarden.

Moet ik een schuin dak met houten dakbeschot ventileren tussen isolatie en dakbeschot?

Nee, want deze vroegere manier van ventileren bleek eerder condensproblemen te creëren dan ze op te lossen. Bestaat het dakbeschot uit een dampdicht of dampremmend materiaal, dan wordt geïsoleerd onder de volgende strikte voorwaarden:

  • de isolatie strak tegen de dampdichte buitenlaag aandrukken en vermijden van ventilerende buitenlucht in deze zone;
  • een hermetisch uitgevoerd dampscherm aan de warme zijde van de isolatie.

Is het dakbeschot toch dampopen, dan wordt evenwel ook een dampscherm aan de warme zijde aangeraden, omwille van betere luchtdichtheid en dus beter thermisch rendement van het dak.

Hoe weet ik of mijn dak dampopen is?

Dampopen onderdaken (dakbeschot) zijn veelal gemaakt van hout, houtachtige plaatmaterialen of vezelcementplaten.

Hoe maak ik mijn zolderdak minder gehorig?

ROCKWOOL Rockroof isolatieproducten zijn uitermate geschikt voor akoestische isolatie van een dak dat in de basis goed luchtdicht en kierloos is. Rockroof isolatie wordt toegepast tussen een lucht-/dampscherm aan de warme zijde en een dakbeschot aan de buitenzijde. De beste keuze betreffende binnen afwerking is een gipsplaat, dat een betere geluidisolatie geeft dan hout.

In welk jaargetijde kan ik mijn dak het beste isoleren?

Je kunt dit het best doen voordat de winter begint. Indien je gaat isoleren tijdens een vorstperiode wordt het dakbeschot zeer koud. In combinatie met niet tijdig of het onvolledig aanbrengen van de dampremmende laag kan dit tot condensatie leiden.

Het dak is reeds met tempex, pur of een andere kunststof isolatie aan de buitenzijde geïsoleerd. Wegens de slechte geluidsisolatie wil ik echter aan de binnenzijde nog een laag ROCKWOOL aanbrengen. Kan dat?

Wanneer de dikte van de nieuwe isolatie niet groter is dan de dikte van de bestaande isolatie dan is het aanbrengen van een extra laag ROCKWOOL isolatie over het algemeen geen probleem. Wanneer de dikte van de nieuwe isolatie groter is dan de bestaande isolatielaag, dan is een hermetische uitgevoerd dampscherm aan de binnenzijde noodzakelijk. Zonder dit dampscherm zou er condensgevaar tussen beide isolatielagen kunnen ontstaan.

Kan ik mijn schuine dak isoleren als het dakbeschot aan de buitenzijde is voorzien van een dampdichte laag, zoals bijvoorbeeld bitumenpapier?

Aan de buitenzijde van de isolatie wordt normaliter zoveel mogelijk met dampopen materiaal gewerkt, teneinde mogelijke condensvorming in de zonde tussen de isolatie en deze materialen te vermijden. Wordt het dampdichte dakbeschot om praktische of economische redenen niet vervangen, dan kan enkel worden geïsoleerd onder de volgende strikte voorwaarden:

  • de isolatie strak tegen het dakbeschot aandrukken en vermijden van ventilerende buitenlucht in deze zone;
  • een hermetisch uitgevoerd dampscherm met hoge dampdichtheid (Sd-waarde) aan de warme zijde van de isolatie.
Als ik een dak ga isoleren, moet ik dan een damprem toepassen?

Dit is afhankelijk van de situatie:

  • Bij daken met een dampopen maar niet-capillair (dus niet vochtabsorberend) onderdak: altijd.
  • Bij daken met een dampopen capillair (vochtabsorberend) dakbeschot (vezelcementplaten) en/of reeds bestaande dampopen isolatie: in principe alleen bij hoge vochtbelasting (badkamers, waslokalen e.d.). Toch is een dampscherm in alle gevallen aan te raden, omwille van een grotere luchtdichtheid en dus beter thermisch rendement van het dak.  
  • Bij daken met een bestaand dampremmend dakbeschot of dampremmende isolatie: altijd, maar alleen onder zeer strikte voorwaarden om condensatieproblemen te vermijden. Bouwfysisch gezien is het altijd beter om een dak met een dampremmende afdichting, aan de buitenzijde te isoleren. Als de ruimte of mogelijkheid er is, is dit dus zeker aangeraden. Isoleren van dit daktype van binnen uit is kritischer. Dakbedekking heeft een zeer hoge dampweerstand en een goed damp- en luchtdicht scherm aan de warme zijde van de isolatie is van cruciaal belang.

Wil je toch aan de binnenzijde isoleren, zorg dan dat voor de isolatie langs een ononderbroken dampscherm aangebracht wordt naar verhouding tot de dakbedekking. Folies met een Sd-waarde > 300 m kunnen zeer dampdichte dakbedekkingen aan.