Circulaire plat dak renovatie bij Soons Interieurbouw

Dak na renovatie klaar voor volgende generatie

De bedrijfsruimte van Soons Interieurbouw in Schimmert (NL) was dringend toe aan een dakrenovatie. Brandsma Dakservice uit het nabijgelegen Schinnen werd ingeschakeld om het dak van het bedrijfspand onder handen te nemen. Het stalen dak wordt gefaseerd voorzien van een nieuwe bedekking, waarbij de oude rotswolplaten retour genomen worden via de service ROCKCYCLE®. Als isolerende laag is gekozen voor ROCKWOOL rotswolplaten. 

Het familiebedrijf Soons Interieurbouw kent een rijke geschiedenis. Het timmerbedrijf dat in 1829 door Frans Wolter Soons opgericht werd, is in zeven generaties uitgegroeid tot moderne interieurbouwer, voornamelijk actief in het hogere marktsegment. In 1994 nam het zijn intrek in een nieuw bedrijfspand van 2.000 m². De stalen constructie biedt onderdak aan een kantoorruimte en productiehal. Inmiddels was de dakbedekking echter verouderd, waardoor er lekkages ontstonden. De oude dakbedekking wordt in vijf weken tijd in delen vervangen. “Per dag slopen we zo’n 200 m² dakbedekking. Dat oppervlak bedekken we vervolgens meteen weer”, vertelt Roel Brandsma, eigenaar van Brandsma Dakservice. De nieuwe dakbedekking bestaat uit een bitumineuze dampremmende laag. Daarop worden ROCKWOOL Rhinoxx steenwolplaten geplaatst die mechanisch worden bevestigd. Dit wordt afgedekt door een tweelaags bitumensysteem, waarvan de eerste laag geschroefd wordt en de tweede gebrand. “Een mooi pakket”, aldus Brandsma. 

Projectgegevens

ProjectRenovatie plat dak
LocatieSchimmert, Nederland
Opdrachtgever  Soons Interieurbouw
Dakdekker

Brandsma Dakservice

Rotswol: duurzaam en circulair

Rotswol wordt vervaardigd uit het vulkanische gesteente basalt, een onuitputtelijke grondstof. De aarde produceert jaarlijks 38.000 maal meer basalt dan ROCKWOOL gebruikt voor de productie van rotswol. Rotswol is daarnaast volledig recycleerbaar, terwijl de kwaliteit te allen tijde behouden blijft. Geheel volgens het gedachtegoed van de circulaire economie, waar afval geen afval is, startte ROCKWOOL daarom de service ROCKCYCLE. Het bedrijf beschikt over een eigen recyclagefabriek, waar rotswolresten tot briketten worden geperst, om vervolgens te worden hergebruikt als grondstof voor de productie van nieuwe rotswol. Nieuwe producten bestaan daarmee tot wel voor de helft uit gerecyclede grondstoffen. Daarnaast dienen ook afvalstoffen uit andere industrieën als grondstof voor nieuwe rotswol. Zo wordt ook de inzet van primaire grondstoffen aanzienlijk verminderd.

Project, reference, Soons Interieurbouw, ROCKCYCLE, recycle

Recycleerbare dakbedekking

Duurzaamheid en circulariteit zijn voor de betrokken partijen zeer belangrijke begrippen. Voor het afvoeren van de oude rotswolplaten maakt Brandsma Dakservice gebruik van de recyclageservice van ROCKWOOL, genaamd ROCKCYCLE. 

Brandsma over zijn keuze voor ROCKCYCLE: “De oude rotswol moet hoe dan ook afgevoerd worden. Daar kan ik uiteraard zelf een afvalverwerker voor inschakelen, maar dan worden de producten niet hergebruikt.”  En dus staat er beneden een container vol rotswol te wachten op een volgend leven, terwijl op het dak de nieuwe ROCKWOOL Rhinoxx platen op de bitumineuze dampremmer worden bevestigd. Deze platen bestaan ook weer uit deels gerecycleerde rotswol.

Project, reference, Soons Interieurbouw, ROCKCYCLE

Brandsma Dakservice maakt gebruik van de recyclageservice ROCKCYCLE. In de ROCKWOOL recyclagefabriek worden rotswolresten tot briketten geperst, om vervolgens te worden hergebruikt als grondstof voor de productie van nieuwe rotswol. Nieuwe producten bestaan daarmee tot wel voor de helft uit gerecycleerde grondstoffen.

 

Brandveilig en vormvast

Volgens Brandsma is ieder dak het resultaat van een rekensom van de eisen die de opdrachtgever aan een dak stelt, aangevuld met wettelijke eisen. André Soons, eigenaar van Soons Interieurbouw, geeft toe vertelt dat hij in eerste instantie vooral de prijs erg belangrijk vond. Door de inmenging van de verzekeraar werden de kaarten echter opnieuw geschud. 

“De verzekeraar gaf aan brandveiligheid, heel terecht, de belangrijkste eis te vinden”, vertelt Soons. Een voorname factor daarin waren de 560 zonnepanelen die vier jaar eerder op het dak zijn geplaatst. Verzekeringsmaatschappijen zien deze als potentieel brandgevaar. Soons: “De premie ging fors omlaag wanneer we voor brandveilige steenwolisolatie zouden kiezen.” Bovendien is ROCKWOOL Rhinoxx vanwege zijn vormvastheid uitermate geschikt op platte daken met PV-panelen.  De panelen van elk 15 kilogram vormen namelijk een behoorlijke belasting. De platen zakken, krimpen of schotelen niet onder die druk en er ontstaan geen koudebruggen. Extra belasting vanwege eventueel onderhoud op het dak vormt daarbij geen enkel probleem. 

Project, reference, Soons Interieurbouw, ROCKCYCLE

Duurzaam beleid

Er zit ook een zakelijk aspect aan de keuze voor duurzame, circulaire materialen. Soons: “Als interieurbouwer moet je bij een aanbesteding wel kunnen laten zien dat je een bepaald beleid voert ten aanzien van duurzaamheid en circulariteit. Niet alleen de manier waarop je je producten vervaardigt, maar ook de plek waar die vervaardigd worden, speelt daarbij een grote rol.” Brandsma vertelt over de keuze voor ROCKWOOL Rhinoxx: “Dit product isoleert uitstekend. In de winter houdt het de warmte binnen. Maar met zomers zoals die in 2018, is het minstens net zo belangrijk dat je isolerende laag in de zomermaanden de warmte juist buiten houdt. Door de hoge warmte-accumulatie slaagt dit product daar bijzonder goed in.” Met de nieuwe dakbedekking is het pand van Soons Interieurbouw goed voorbereid op de toekomst. Brandsma lacht: “Ik durf wel te garanderen dat dit er nog veertig jaar ligt.” De volgende dakrenovatie is dus voor de achtste generatie Soons.

Meer weten over ROCKCYCLE?

Met ROCKCYCLE helpen we je bij het inzamelen van rotsol resten van de werf voor recyclage. Bovendien nemen we de verdere logistieke afhandeling voor onze rekening. 

rockcycle, arrows, recycle