Brandveilige isolatie voor Havenhuis Antwerpen

© Havenbedrijf Antwerpen - Peter Knoop

Bij het ontwerp van het Antwerpse Havenhuis – een ontwerp van Zaha Hadid Architects – stond brandveiligheid hoog op de prioriteitenlijst. Voor de isolatie van het bootvormige platte dak en de staalconstructie werd daarom gekozen voor ROCKWOOL isolatie.

Het grillige platte dak van het gebouw moest niet alleen waterdicht worden afgewerkt, maar ook zeer goed thermisch en akoestisch worden geïsoleerd vanwege de diverse technische installaties op het dak. Koppel dit aan de nodige eisen qua brandveiligheid en de keuze voor ROCKWOOL rotswol isolatie was snel gemaakt. Het ca. 1200 m² groot plat dak is qua vorm moeilijk in een vakje te duwen. Projectleider Simon Roelants van Zolderse Dakprojecten (ZDP): “Het dak heeft inderdaad een bijzondere vorm. Het is een soort van vervormde trapezium met veel hoeken en kantjes en dat had zijn gevolgen voor de dakopbouw en het isolatiepakket.”

Projectgegevens

Project        Nieuwbouw & renovatie Havenhuis Antwerpen

Locatie        Antwerpen

Architect    Zaha Hadid Architects

case, havenhuis, rhinoxx, afschot
Het feit dat ROCKWOOL ons een zeer gedetailleerd afschotplan kon uitwerken was mooi meegenomen.

Ir. Arch. Gert Biebauw

projectleider Bureau Bouwtechniek

Keuze voor ROCKWOOL isolatie
Ir. Arch. Gert Biebauw, projectleider van Bureau Bouwtechniek, vertelt waarom er voor ROCKWOOL isolatie werd gekozen. “Naast de brandveiligheid en de goede thermische isolatie pleitte ook de akoestische isolatie sterk in het voordeel van deze producten, omdat er toch heel wat luidruchtige technische installaties op het dak komen te staan. Aanvankelijk liep ook het BAM tracé langs dit gebouw en zou het dus naast een autostrade komen te liggen, maar intussen speelt die factor niet meer mee. En, last but not least, lieten de afschotplaten ons toe om de gewenste dakhelling te realiseren en het feit dat de fabrikant ons daar een zeer gedetailleerd afschotplan voor kon uitwerken was mooi meegenomen.”

Legplan geen overbodige luxe 
“En dat was geen overbodige luxe”, bevestigt dhr. Roelants. “Want door de grillige dakvorm was de noklijn zowel onrecht in grondplan als variabel in hoogte, met 10 cm en 21 cm als extremen. Kortom, het isolatiepakket was één grote legpuzzel. Aan de omtrek van het dak is een goot. Hier werd gestart met 10 cm Rhinoxx. De afschotplaten hebben een geïntegreerde helling van 1,5%. 

Het afschotplan van ROCKWOOL bood ons zowel vroegtijdig inzicht in de bouwkundige consequenties als een compleet werkplan en een goede basis voor de calculatie. Ondanks de complexiteit van de dakvorm verliep de plaatsing zeer vlot en probleemloos.”

Isolatie van de staalconstructie
Naast de dakisolatie leverde ROCKWOOL ook nog een partij Conlit Steelprotect Board, als oplossing voor het brandwerend bekleden van de staalconstructies. Dit is een onbrandbare rotswol isolatieplaat met een zeer hoge densiteit, die uitermate geschikt is als brandveilige isolatie voor stalen kolommen en liggers. De isolatieplaat is zowel onbekleed als met een éénzijdige glasvezelversterkte aluminiumbekleding beschikbaar. De platen zijn licht van gewicht en goed hanteerbaar, makkelijk te verwerken en eenvoudig op maat te snijden met breekmes. Ze zijn waterafstotend – wat gunstig is bij de montage in een open bouwsituatie – en volledig recyclebaar.

Havenhuis/ Port House - Acoustic Capabilities

© Havenbedrijf Antwerpen - Peter Knoop