Renovatie Gentse Loods 23

Foto credits: Locus Developments

Aan de Voorhavenlaan in Gent verbouwt Locus Developments Loods 23. In dit beschermd monument zullen op de eerste verdieping 24 lofts worden voorzien, terwijl de kantoorlofts op het gelijkvloers moduleerbaar zijn zodat zowel grote als kleine bedrijven hier terecht kunnen. Daaronder wordt een parking gebouwd met meer dan 100 staanplaatsen. Aangezien de aspecten stabiliteit, brandveiligheid, en akoestiek door architect Compagnie-O hoog in het vaandel werden gedragen, werd er door aannemer Vandenbussche en architect resoluut gekozen voor ROCKWOOL platdakisolatie.

De Voorhaven (1882-1890) is met meer dan 15 geklasseerde monumenten vandaag het grootste beschermde stadsgezicht van Gent. Locus Developments verhinderde in de jaren ’90 de afbraak van de monumentale katoenloodsen. Sindsdien worden de pakhuizen geleidelijk aan gerenoveerd. Zo kreeg ook de Gentse Voorhaven een nieuwe impuls. Met Loods 22 werd een van de meest prominente artefacten van het industrieel verleden in 2010 eindelijk geherwaardeerd en nu wordt ook Loods 23 onder handen genomen. 

Projectgegevens

ProjectRenovatie Loods 23
LocatieGent
Projectontwikkeling  Locus Developments BVBA
Architect

Compagnie-O Architecten BVBA

Hoofdaannemer

Vandenbussche NV

Dakwerken

Van Severen

WILL BE DELETED SOON (safety issues)   Project, reference, Loods 23

Beschermd pakhuis met specifieke eisen

Loods 23 is een uniek beschermd 19de eeuws pakhuis met een afmeting van 100 x 40 meter. Het dak bestaat uit een dubbele rij Polonceau-spanten die telkens twintig meter overspannen. De circa 3 meter brede uitkragende luifel, die het katoen tijdens het laden en het lossen tegen de regen moest beschermen, draagt ook nu nog bij tot het unieke silhouet van de loods.

De loods behoudt tijdens de renovatiewerken voor een groot deel haar originele industriële look en structuur, zoals het stalen gebinte. Maar er werden natuurlijk wel een aantal belangrijke eisen gesteld inzake stabiliteit, brandveiligheid, akoestiek, enz. waardoor zowel aannemer als architect vrijwel meteen de keuze hadden gemaakt om te gaan werken met ROCKWOOL platdakisolatie. 

De unieke structuur van de isolatieplaten was nog een extra troef van ROCKWOOL die bij dit project goed van pas kwam, aangezien de ondergrond niet perfect vlak was en de rotswol isolatie daar probleemloos op kon aansluiten.

Stijn Roets

Werfleider Vandenbussche NV

ROCKWOOL
plat dak isolatie
als ideale oplossing

Er zijn heel wat meer redenen om te kiezen voor ROCKWOOL isolatie buiten de uitstekende thermische isolatiewaarden, zeker voor dit project. Zo beschikt ROCKWOOL platdak isolatie over een ongeëvenaarde brandveiligheid, zorgt voor aanzienlijk minder geluidsoverlast en heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar. Daarnaast is ROCKWOOL rotswol ook een uiterst duurzaam en circulair isolatiemateriaal. Het assortiment voor platte daken bevat isolatiematerialen voor zowel losliggende als mechanisch bevestigde, gebrande en koudverkleefde dakbedekking-systemen. ROCKWOOL platdak isolatie is ook geschikt voor het isoleren van gebogen daken en permanent belaste daken, zoals PV-daken. De dakisolatieplaten zijn eenvoudig en snel te verwerken en geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

“De unieke structuur van de isolatieplaten was nog een extra troef van ROCKWOOL die bij dit project goed van pas kwam, aangezien de ondergrond niet perfect vlak was en de rotswol  

isolatie daar probleemloos op kon aansluiten”, aldus Stijn Roets, werfleider bij Vandenbussche NV.

Ook projectleider Henk Lanckriet, van dakwerken Van Severen, toonde zich erg enthousiast over het verwerkingsgemak van het isolatiemateriaal. “We hebben met twee verschillende soorten ROCKWOOL dakplaten gewerkt vanwege de twee verschillende dakbedekkingen en in beide gevallen verliep de plaatsing bijzonder vlot. Het is ook niet verwonderlijk dat er hier voor ROCKWOOL isolatie werd gekozen omdat de eisen qua akoestiek en brandveiligheid streng waren. Wat vroeger een pakhuis was, wordt nu immers een woongelegenheid waarbij de zorg voor het voorkomen van geluidshinder veel belangrijker is geworden.”  

Verstedelijking brengt de infrastructuur en woningbouw inderdaad vaak dichter bij elkaar. Rotswol heeft een open en poreuze structuur en is hierdoor buitengewoon doeltreffend in het absorberen van geluid. ROCKWOOL rotswol isolatie absorbeert daardoor geluid en vermindert geluidstrillingen op bijzonder efficiënte manier. Het toepassen van deze isolatie in daken, gevels, muren, wanden, plafonds en vloeren zorgt dan ook voor een effectieve geluidsisolatie.

Project, reference, Loods 23

De zichtbare delen van het dak werden afgedicht met een zinken dakbedekking en daar werd gebruik gemaakt van 16 cm Tauroxx, die mechanisch bevestigd werd.

Duurzame dakopbouw met Rhinoxx en Tauroxx

Tijdens de dakwerken werden extra houten kepers aangebracht als dragers voor de houten bebording, waarop nadien het dakpakket zou komen. Als eerste werd er een zelfklevend dampscherm voorzien dat geschikt is voor lucht- en waterdichte afdichting. Daar werd vervolgens de isolatie op geplaatst.

De binnenste – niet-zichtbare delen van het dak – (ca. 1.550 m²) zouden worden afgedicht met een EPDM-folie en werden daarom voorzien van 16 cm Rhinoxx, mechanisch bevestigd in de houten ondergrond.  

Rhinoxx is optimaal beloopbaar dankzij de Dual Density technologie met glasvliescachering en kan zowel gebrand als koud verkleefd worden. De Rhinoxx dakplaat is gemakkelijk te verwerken en brandveilig (EUROCLASS A2-s1, d0). Bovendien is deze isolatie perfect dimensiestabiel met een hoge windweerstand en duurzaam van nature.

De zichtbare delen van het dak (ca. 2.050 m²) werden afgedicht met een zinken dakbedekking en daar werd gebruik gemaakt van 16 cm Tauroxx, eveneens mechanisch bevestigd. Net als Rhinoxx is Tauroxx een uiterst brandveilige, drukvaste dakisolatieplaat met goede beloopbaarheidsprestaties. Tauroxx is geschikt voor regelmatig beloopbare daken van industriële gebouwen en is eveneens geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.  

Meer info over dit project op loods23.be