Brandwerende isolatie voor Thialf Stadion

Brandwerende isolatie voor Thialf Stadion

Aannemer Heddes heeft de staalconstructie van het vernieuwde Thialf stadion in Heerenveen (NL) grotendeels bekleed met Conlit Steelprotect Board van ROCKWOOL. Niet alleen beschermt de rotswol isolatieplaat uitstekend tegen brand; hoofduitvoerder Leon Telleman van het project roemt ook de eenvoudige bewerking en montage van de plaat.

Het Thialf stadion is 6 meter verbreed. In de nieuwbouw is een stalen kolom-ligger constructie geplaatst op een nieuwe fundering. Het dak wordt ondersteund door een vakwerkconstructie en krijgt een koppeling met de bestaande stalen constructie in de oude hal. De onzichtbare constructiedelen zijn bekleed met Conlit Steelprotect Board van ROCKWOOL. Telleman is zowel enthousiast over het product als de medewerking van de rotswolfabrikant. “De montage was geen enkel probleem, mede dankzij de uitgebreide documentatie en instructies van ROCKWOOL. Onze monteurs kregen nog een compliment voor de verwerking.” 

Projectgegevens

 

ProjectNieuwbouw Thialf Stadion
LocatieHeerenveen
Aannemer      Heddes
case, thialf, Conlit Steelprotect Board, fire protection

De uitvoerder had al ervaring met Conlit Steelprotect Board. “Ik heb het namens Heddes toegepast bij het Mainport hotel in Rotterdam. Toen merkten we al dat de lichte plaat makkelijk te verwerken is: absoluut een voorwaarde als je boven je hoofd moet werken. Daarnaast is het product voordelig in aanschaf, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een brandwerende coating. Bovendien geeft spuitwerk een hoop troep. Daar heb je met Conlit Steelprotect Board absoluut geen last van.”

Adequate service
Volgens Telleman heeft ROCKWOOL adequate service geleverd in de vorm van technische documentatie, montagevoorschriften, persoonlijke instructie en training. Waar bij bepaalde knooppunten geen standaard montage mogelijk was, kon Heddes detailtekeningen opsturen naar de betrokken technical engineer bij ROCKWOOL, die vervolgens met hands-on oplossingen kwam. Daarnaast kregen de monteurs de beschikking over een lasapparaat om de platen te monteren tegen de staalconstructie. In eerste instantie heeft Technical Engineer Jeffrey Mulder van ROCKWOOL een proefstuk voorgedaan: “Wij ondersteunen van A tot Z. We hebben bij dit project per knooppunt de calculaties en uittrekstaten van de brandwerende beplating gemaakt. We zijn actief tot op de bouwplaats. Veel aannemers zijn nog niet op de hoogte van de mogelijkheden van dit product. Tot twee jaar geleden was het brandwerend bekleden van gebouwgebonden constructies een ondergeschoven kindje, maar gelukkig is er een kentering zichtbaar. We geven veel praktische informatie over de technische en functionele eigenschappen en de verwerking.”

 

Brandveilige bescherming

 Overal werd een plaat van 25 mm toegepast om de gevraagde brandwerendheid van de constructie te kunnen garanderen. Conlit Steelprotect Board is gemaakt van rotswol, dat temperaturen verdraagt tot boven de 1.000 °C. Dit maakt de plaat zeer geschikt voor het brandwerend beschermen van staalconstructies, die onder invloed van hoge temperaturen in minder dan 10 tot 15 minuten ernstig kunnen verzwakken. Conlit Steelprotect Board is volgens Europese Normen getest op brandwerendheid en levert uitstekende prestaties in een range van 30 t/m 180 minuten. Volgens de NEN-norm 13501-1 is rotswol onbrandbaar, blijkt de rookontwikkeling verwaarloosbaar en stoot het materiaal bij brand geen giftige gassen uit.

 

case, thialf, verwerking, implementation, Conlit Steelprotect Board, fire protection

De lichte plaat is makkelijk te verwerken.

Praktische voordelen
Naast brandveiligheid heeft Conlit Steelprotect Board diverse praktische voordelen. De plaat is ontzettend licht in transport en verwerkbaarheid, maar toch stabiel en stevig dankzij zijn densiteit. Daarnaast absorbeert de plaat geen water, waardoor het materiaal in een open bouwsituatie kan worden verwerkt. Er zijn geen zaagmachines nodig om pasklare stukken te zagen; dat kan gewoon met een stanleymes. Volgens Telleman zijn de platen in het Thialf stadion met laspennen vastgezet. Grote oppervlaktes kunnen het best via deze methode worden gemonteerd. Als een aannemer om bepaalde redenen niet beschikt over stroom, dan is verlijming van de plaat een optie. Ook kleine oppervlaktes en kanaalplaten zijn goed te verlijmen. Overigens zitten – om alle misverstanden weg te nemen – de platen niet op de staalconstructie verlijmd; ze zijn onderling met elkaar verbonden. Bij betonconstructies worden M6 schroeven met een rozet (ø 32 mm) ingezet.

Tot slot heeft Technical Engineer Jeffrey Mulder nog een advies: “Voor de aannemer is het van belang om naden en kieren goed af te sluiten. Betonplaten bijvoorbeeld liggen nooit strak tegen elkaar. Conlit Steelprotect Board is soepel in de verwerking zodat het geheel naadloos kan worden verwerkt.”