Brandveiligheid prioriteit voor Zorgcampus Hof ter Schelde

Na de ingebruikname van het nieuwe revalidatieziekenhuis Revarte in Edegem, besloot Hof Ter Schelde ook haar Zorgcampus nieuw leven in te blazen. Aan SVR-ARCHITECTS en Artes Roegiers de uitdaging om deze nieuwe campus in recordtempo klaar te stomen voor de toekomst, waarin goede zorg een steeds belangrijkere plek inneemt. De architect koos er bewust voor om de spouwmuren van het complex te isoleren met brandveilige isolatie van ROCKWOOL®.

Projectgegevens

Project                Zorgcampus Hof ter Schelde

Locatie                Edegem (B)

Architect             SVR-ARCHITECTS

Projectleider      Artes Roegier

Hof ter Schelde, reference project, referentie, spouwmuur, cavity wall insulation

© SVR-ARCHITECTS | Steven Massart

De volledig vernieuwde, ultramoderne zorgcampus verenigt vijf verschillende faciliteiten op één terrein: een Woonzorgcentrum, Dagverzorgingscentrum en Centrum voor Kortverblijf voor senioren die fysieke of psychische zorg nodig hebben, een Nursingtehuis voor 16+ jarigen met niet-aangeboren hersenletsel en Assistentiewoningen voor senioren die zelfstandig willen wonen met acute zorg binnen handbereik.

De wederopbouw van de campus had heel wat voeten in de aarde. Allereerst moesten de bestaande gebouwen worden afgebroken, om vervolgens weer volledig nieuw te worden opgebouwd en afgewerkt. En dat in een zeer kort tijdsbestek. “Eind februari 2015 startten we met de afbraak van het oude gebouw”, vertelt Bart Heylen, projectleider bij Artes Roegiers uit Kruibeke. “In de zomer van 2016 werd op verzoek van de opdrachtgever de nursing vervroegd opgeleverd en in april 2017 opende de hele campus haar deuren.” Ondanks het recordtempo waarin de campus werd gebouwd mag het resultaat er zijn: een ultramoderne, sfeervolle Zorgcampus voorzien van state of the art technieken. Een plek waar bewoners graag wonen, medewerkers graag werken en ook bewoners in de omgeving graag naartoe komen. Daarom mocht ook een aantrekkelijke omgevingsaanleg niet ontbreken. 

 

Onbrandbare spouwmuurisolatie
Weliswaar aan het zicht van de bewoners, medewerkers en bezoekers onttrokken, maar wel degelijk aanwezig zijn de 20.000 m2 ROCKWOOL spouwmuurisolatie in de spouwmuren van de verschillende gebouwen op de campus. Een bewuste keuze van SVR-ARCHITECTS uit Antwerpen. “Brandveiligheid is voor ons altijd het belangrijkste criterium bij onze materiaalkeuze”, vertelt architect Walter van Oerle. “Zeker in een omgeving als de Zorgcampus, waar mensen verblijven die kwetsbaarder en vaak minder mobiel zijn, is brandveiligheid cruciaal.” Het toegepaste product, RockFit Mono, voldoet aan de hoogste brandreactieklasse: EUROCLASS A1. “Daarom kozen wij voor dit ROCKWOOL product. Dat rotswol isolatie ook nog eens zeer duurzaam is, is daarbij mooi meegenomen.”

Geen naden of kieren
Gezien het recordtempo waarin het gebouw moest worden gerealiseerd, kwam ook de eenvoudige verwerking van de spouwmuurisolatie goed van pas. “Rotswol is een heel gebruiksvriendelijk materiaal; het kan eenvoudig op maat worden gesneden en is stevig en flexibel”, aldus de architect. “Hierdoor kan het goed worden aangedrukt, waardoor er geen naden en kieren achterblijven in de spouwmuur.” En dat dat niet alleen een theoretische meerwaarde is, bleek wel uit de metingen die achteraf werden uitgevoerd door het architectenbureau. “De metingen bevestigen dat er geen lekken in de spouwmuurisolatie zitten waardoor warmte kan ontsnappen. Deze isolatie is dus echt heel effectief.”